Glasul inimii sau ratiunea?!

Mulți dintre noi suntem mentali, raționali. Tot timpul gândim și cântărim fiecare mișcare, fiecare situație, fiecare soluție.

De multe ori m-am întrebat dacă asta este adevărata noastră natură?

Faptele sunt așa:

De câte ori mi-am auzit și urmat glasul inimii am știut că acolo este adevărul chiar dacă uneori a durut.

De cele mai multe ori când am urmat rațiunea am suferit și s-a dovedit că au existat multe erori. Am avut și momente de glorie folosind-o. Foarte puține…

Știu că sunt situații în viață când este nevoie să luăm decizii grele și atunci analizăm situația foarte bine, cu argumente pro și contra, poate facem chiar o analiză SWOT. Mai ales când este vorba de domeniul afacerilor sau cel financiar. Aici cu siguranță ai să spui că dacă, vorba englezului, „you get emotional” este foarte posibil să pierzi. De asemenea s-a dovedit că uneori și în afaceri și în domeniul financiar a “alege” cu inima, poate aduce beneficii neașteptate sau pierderi dezastruase.

Cum știm când și ce să folosim? Ce ascultăm: inima sau rațiunea?

Înainte de a răspunde la întrebare am să recomand un film care se numește: “Rațiune și simțire”. Uite aici trailerul: https://www.youtube.com/watch?v=cLjD3x4QQbU

Este vorba despre două surori, una rațională și cealaltă intuitivă și pasională. Te las să descoperi minunea de film.

Fiecare are avantaje și dezavantaje dacă sunt folosite cu înțelepciune.

Folosirea cu înțelepciune a inimii sau a rațiunii necesită exercițiu, ceva timp și multă încredere în sine. Încrederea se capătă tot prin exercițiu.

Spre exemplu este posibil ca într-o situație să-ți fi urmat inima și lucrurile să se fi așezat cum a fost bine pentru tine. Apoi vine o altă situație diferită de prima, poate chiar dintr-o altă arie a vieții și iar ți-ai urmat inima. Rezultatul a fost unul extraordinar. Așa capeți încredere în inimă.

Dacă inima este echivalentul intuiției, rațiunea ar fi echivalentul ego-ului. Însă are și ea rostul ei, după cum spuneam.

De multe ori când eșuăm în alegerile noastre o facem pentru că nu am folosit corect una dintre cele două la momentul respectiv. Și asta pentru că nu avem încredere fie în instinctul nostru, fie în mintea noastră.

Am fost întrebată cum poți să știi când vorbește inima și când vorbește rațiunea? Cum le diferențiezi?

Este foarte simplu. Corpul (trupul) nostru îți spune care, ce, cum și când. Spre exemplu, știi ca-i intuiția (inima) și că alegerea de a o urma este corectă, atunci când starea pe care o ai este una liniștită. Ești împăcat cu alegerea făcută iar în corp nu există nicio durere, nicio tensiune.

Știi că ai ales greșit, cu rațiunea, atunci când simți o stare de neliniște și în corp apar contracturi musculare, senzația de tremur sau chiar dureri.

Ce este bine să urmăm? Fiecare cum simte și în funcție de situație. Vei știi că ai decis corect dacă ești împăcat cu alegerea făcută, dacă în corpul tău este pace. Și amintește-ți: ȚINE DE ÎNCREDEREA ÎN TINE pe care o capeți prin EXERCIȚIU!

Totuși viața m-a învățat ceva: Să îmi ascult tot timpul inima pentru că acolo este adevărul. Mintea de cele mai multe ori ne joacă feste. Repet: poate chiar să doară uneori urmând-o, însă știu că merită. Dincolo de durere există mereu un scop mai înalt pe care noi nu îl putem vedea imediat.