De câte ori te-ai plâns în ultima vreme că nu îți mai ajunge timpul?

De câte ori te simți  copleșit de situație și de lucrurile pe care le ai de făcut?

Cât stres ai acumulat în tot acest timp pentru că nu știi cum să te împarți între familie, muncă și prieteni? De timp pentru tine nici nu mai pomenesc…

Cu toții ne-am plâns cel putin o dată în viață de LIPSĂ DE TIMP. Și ce-i mai dureros este că renunțăm la noi și la hobby-urile noastre pentru a „rezolva” chestiuni așa-zis importante. Importante pentru alții…

Conform psihologilor, nivelul de stres crește datorită faptului că nu știm să ne organizăm, să ne relaxăm și să fim eficienți în activitățile pe care le întreprindem.

PROBLEMA

„Viața este negată prin lipsa de atenție, indiferent dacă este vorba despre a spăla geamuri sau a încerca să scrii o capodoperă.” ~ Nadia Boulanger

PREMISELE CARE AU DUS LA APARIȚIA PROBLEMEI

 1. Dacă în urmă cu 30 de ani munca era evidentă prin însăși natura sa, știai exact ce ai de făcut și ce efort este necesar să depui pentru ea, știai și cât timp o să îți ia, astăzi, în era tehnologiei, nu avem limite în ce privește proiectele noastre.
 2. Slujbele sunt într-o continuă schimbare de unde rezultă și întrebarea: Câți dintre noi facem doar ce am fost angajați să facem?
 3. Frecvența/ ritmul schimbării în viața personală și profesională a crescut fantastic.
 4. Tehnologia nu ne oferă mijloace viabile pentru satisfacerea noilor cerințe, pentru a face față vitezei și complexității factorilor de schimbare.
 5. Prea multe distrageri ale atenției de la o oră la alta.

Așa s-a născut necesitatea apariției de noi metode, tehnici și obiceiuri de lucru noi, care să ne ajute să obținem capacitatea de a fi concentrați și relaxați și de a deține controlul lucrurilor pe care le avem de făcut.

SOLUȚIA

Am găsit-o în cartea lui David Allen – Metoda GTD și mi s-a părut de foarte mult bun simț și ușor de aplicat.

Am să îți dau un exercițiu din carte care pe mine m-a ajutat enorm când am început să-l aplic, însoțit de recomandarea de a studia metoda și a o implementa în afacerea și viața ta personală.

Bruce Lee spunea că: „Cu cât depui mai puțin efort, cu atât vei fi mai puternic și mai rapid”. Tot el a spus la un moment dat: „Mintea trebuie să fie asemenea apei.” În karate, acest principiu îi ajută pe cei subțiri și mici de statură să doboare un adversar masiv și aparent mai puternic decât ei.

„Dacă mintea îți este goală, ea este întotdeauna pregătită pentru orice; este deschisă față de tot.” ~ Shunryu Suzuki

M-am obișnuit să notez într-o agendă (poți folosi una virtuală/ sau o aplicație de tip Evernote) fiecare gând care reprezintă o acțiune pe care urmează să o fac, tocmai pentru a-mi goli mintea de gânduri inutile. Pentru că orice lucru care nu își are locul acolo unde este, în felul în care este, reprezintă o „buclă deschisă”, care îți va tot distrage atenția, dacă nu este gestionat cum trebuie. Plus că atunci când îl așterni pe hârtie ai altă perspectivă asupra lui pentru că îl vezi de deasupra, de sus și astfel un gând care reprezentă o provocare (o problemă) devine dintr-o dată mai clar și apar soluțiile.

PAȘII / EXERCIȚIU

 1. Notează orice lucru pe care îl consideri neterminat în vreun fel într-o agendă fizică sau electronică.
 2. Clarifică și notează ce acțiune fizică este necesar să faci pentru a duce situația mai departe.
 3. Păstrează mementouri pentru acestea (unul pe o pagină) și treci la acțiune în funcție de cum le-ai programat.

”Folosește-ți mintea pentru a-ți scoate lucrurile din minte.”

”Mintea nu are o minte proprie”

David Allen dădea exemplul lanternei fără baterii. Când are mintea ta tendința să-ți aducă aminte că ai nevoie de baterii noi? Doar atunci când le observă pe cele descărcate. ”Și asta nu-i deloc inteligent.” zicea el.

Concluzia este că mintea nu are deloc gândire proprie.

CONCLUZIE 

Motivul pentru care un lucru/ o provocare sau o problemă îți stăruie în minte, fie că-i în plan personal sau profesional, este pentru că vrei ca acesta să fie diferit față de cum este el în prezent. De ce? Pentru că:

 • Nu ai clarificat care este rezultatul dorit
 • Nu ai stabilit care este etapa/ acțiunea fizică imediat următoare și/sau
 • Nu ai scris mementouri pentru rezultat și pentru acțiunea necesară  într-o agendă.

Horațiu spunea:”Stăpânește-ți mintea sau te va stăpâni ea pe tine.”