Titlul acestui articol este inspirat dintr-o parabolă care sună așa:

„Se spune că într-un sat locuia un înțelept cu familia lui. Toți oamenii satului veneau cu diverse probleme la el ca să îi ceară sfatul iar el răspundea tuturor cu întrebarea: O fi bine, o fi rău… cine poate știi?!

El avea un fecior adolescent. Într-o zi baiatul lui a plecat călare pe câmp. Calul s-a speriat și l-a trântit zdravăn la pământ. În urma căzăturii unul dintre picioare i-a fost amputat. Toți sătenii îl compătimeau și vorbeau despre necazul acestuia. Bătrânul înțelept răspundea senin: O fi bine, o fi rău… cine poate ști?!

Peste o vreme vine războiul și toți tinerii satului au fost luați la război mai puțin băiatul înțeleptului. Sătenii se jeleau într-una că o să-și piardă feciorii în luptă iar bătrânul le spunea: O fi bine, o fi rău… cine poate ști?!”

Și așa este și în viață. De câte ori un necaz ni se pare ca fiind sfârșitul lumii?! Am o prietenă dragă care îmi spunea odată: Irina de câte ori apare o provocare în viața mea mă întreb: Oare cu ce dar vine? Oare ce cadou îmi face? Și căuta binele din spatele necazului respectiv.

Am învățat să fac și eu asta de la ea. Mulțumesc pe această cale Ceraselei pentru frumoasa lecție. Îi văd și acum ochii licărind a bucurie și curiozitate de copil când îmi spunea asta.

Poate ar fi bine să ne gândim atunci când emitem judecăți de orice fel la adresa altor oameni sau asupra unei situații, la întrebarea: CINE SPUNE ASTA? CINE SPUNE CĂ-I CORECT SAU INCORECT, CA-I BINE SAU RĂU ACEL CEVA, ORICARE AR FI ACESTA?

Se vorbește mult de legea oglindirii, care spune că tot ce-i în afara noastră este proiecția a ceea ce este în interiorul nostru. Urmând firul celor de mai sus practic reflectăm / proiectăm în afară atât partea de lumină cât și pe cea de umbră.

Trăim într-o lume duală: sus-jos, mare-mic, prost-deștept, alb-negru, lumină-întuneric, bun-rău etc. O lume a CONCEPTELOR/ ETICHETELOR/ TERMENILOR/ JUDECĂȚILOR când de fapt, totul în jurul nostru este energie. Nu știu dacă ai văzut sau nu filmul Zeii Egiptului. Dacă nu, ți-l recomand cu mult drag. Este acolo o secvență în care nepotul marelui RA, se înfățișează înaintea acestuia și are loc un schimb de replici în care creatorul îi spune acestuia ca în fața Lui toți sunt egali. Uite aici trailer-ul: https://www.youtube.com/watch?v=Gink4CjuKbQ

Rostul acestui scurt articol este ca atunci când îți vine să emiți judecăți de valoare de genul rău sau bine, ori când apare o provocare în viața ta, să îți amintești expresia: „O fi bine, o fi rău… cine poate ști?!” 

De asemenea să muți atenția în interiorul tău. Acolo găsești toate răspunsurile…