Prea mare coincidența să găsesc în aceeași zi pe Facebook trei postări diferite pe aceeași temă.

Mă uit în jurul meu acum și îmi amintesc cu drag de copilărie și adolescență când abia mă prindea mama prin casă și de cele mai multe ori chiar îi era greu să mă aducă de la copii, acasă. Toți copacii, toate gradinile toți pomii fructiferi, duzii albi și negrii în special, erau ai mei. Leagănele ruginite și topoganele locurile favorite… La acea vreme parcurile arătau deplorabil. Îmi amintesc I.O.R-ul… cum arăta atunci și cum arată acum… Cât de frumos și verde și dotat este acum! Cu tot ce îți dorește inima de la un parc.

Mă uit cu tristețe și văd că tehnologia ne-a furat copilăria și adolescența. Mă refer aici la tablete, laptopuri, telefoanele smart și alte asemenea dispozitive. Și nu copilăria noastră ci pe a copiilor noștri.

Argumente pro tehnologie:

  • Este în acord cu structura psihologică a noilor generații
  • Noua tehnologie privind încălzirea (panourile solare și alte sisteme de genul celor care folosesc compostul), protejează mediul.
  • Echipamentele electronice medicale avansate care ajută la depistarea și vindecarea anumitor boli greu de depistat și de vindecat.
  • Echipamente pentru cercetarea spațiului cosmic. Omul a ajuns datorită lor să cunoască spațiul cosmic cum nu s-a mai întâmplat niciodată în istoria umanității până acum.
  • Internetul… niciodată până acum omenirea nu a putut comunica mai repede, mai clar și mai ușor la distanțe extraordinare și fără cablu: WI-FI

Și cred că mai sunt și altele.

Dezavantajele tehnologice sunt:

  • Lipsa interacțiunii umane directe. Acum tinerii își petrec 99,9% din timp pe dispozitive electronice preferate în locul contactului direct dintre ei. Trăim mai puține emoții generate de interacțiunea dintre noi, decât înainte când tehnologia nu era atât de prezentă…
  • Impactul radiațiilor acestora asupra creierului uman. Urmăream discursul Dr. Devra Davis privind radiațiile telefoanelor mobile și ale wireless-ului…

Îl poți vedea și tu integral AICI: https://www.youtube.com/watch?v=BwyDCHf5iCY

Sau doar 6 minute AICI: https://www.youtube.com/watch?v=yYDmIq-nTn4

  • Creșterea șomajului prin înlocuirea forței de muncă umane cu roboți industriali.

Cu siguranță mai sunt și altele.

Ce putem face?

Încă de la o vârstă fragedă putem oferi copiilor noștri alternative în locul tabletei, TV-ului, laptopului sau telefonului mobil. Jucării construite din carton și hârtie, lego, jocuri și activități în natură, opțiunea de a practica un sport anume, etc. Li se poate cultiva dragostea pentru lectură, desen sau un instrument muzical.

Legat de aceste dispozitive, eu îmi țin telefonul mobil noaptea închis într-o altă cameră decât cea în care dorm. De asemenea laptopul și tableta. TV și radio nu am.

Nu știu încotro se îndreaptă omenirea d.p.d.v. al tehnologiei, însă știu că dacă nu ne păstrăm umanitatea care-i dată de emoții și interacțiune o să dispărem ca specie.

Cred în generațiile următoare chiar dacă prezentul arată “sumbru” în ceea ce-i privește. Simt că dincolo de telefonul mobil și alte dispozitive emoțiile încă nu au dispărut și stau gata să erupă ca dintr-un vulcan.

Viitorul lor stă în mâinile noastre. Cum îi educăm așa le va fi viitorul.

Să sperăm că în viitor va fi un parteneriat între tehnologie și umanitate și că tehnologia va veni în sprijinul nostru ca specie, nu ne va distruge.